14 і 15 березня Best Way Foods виступали партнером майстер-класу проєкту Taste of Ukraine.
Український фаст-фуд – тематика 17-го заходу Taste of Ukraine . Чому саме фаст-фуд і яке поєднання він має з українським стилем життя?
Якщо говорити про фаст-фуд, як швидку їжу, то він був більше притаманний селянам (бідним верствам населення), аніж міщанам, які жили у містах, мали власні маєтки, де влаштовували прийоми з подачею усіляких заморських страв.
Етнографи й по сьогодні розділяють їжу селян, міщан і християн, яка різниться не тільки за складом, а й в залежності від способу життя людей. Змінюється спосіб життя – змінюється і їжа. Саме це ми спостерігаємо і в сучасному світі.
Якщо шукати аналоги фаст-фуду в українській історії, то його прототипом можуть служити ярмарки, корчми, шинки.
Так наприклад, Олена Брайченко, авторка проєкту Їжакультура, відмічає, що у Києві продавали смажене м’ясо, печінку з цибулею, морозиво з рук. Є також спогади етнографа Сумцова, як на Слобожанщині на великих ярмарках продавали “сластьониці” – смажене у фритюрі тісто, щось на зразок пампушок. Це був елемент так званої вуличної їжі. А ось у Дніпрі були поширені страви, приготовлені на сковорідці.
На майстер-класі «Український фаст-фуд» було цікаво дослідити минуле і сучасне, і дізнатися, чи є страви в українській історії, які сьогодні можна було б подати як сучасний фаст-фуд. Наша відповідь «так».
Спікери запропонували учасникам страви-конструктор, які мають один зміст, як наприклад: піца-паляниця, піца-лангош, поркетта-руляда, бургер-кайзерка, ньокі-палюшки. Перші слова з часом відпадуть і залишаться наші українські назви.
Окрім відродження українських страв, було запропоновано і сучасні напрямки, як-то:
- Новий концепт для фаст-фуду – Бульйон.ua.
- Нову страву для фаст-фуду «Шкіра москаля».
- Десертну піцу, яка увійшла в топ смаків.
- П’ять нових соусів для шаурми.
- Шніцель з яєць.
- Sweat bread у фритюрі.
- Сендвіч з яловичою щокою.
- І фаст-фуд десерт у вигляді кісточки «Тузік» з кісткового мозку.
Ми вдячні кожному учасинку, а їх цього разу була найбільша кількість з 11 міст України
Дякуємо спікерам – талановитим кухарям і кондитерам: Сергію Пожару, Асмік Гаспарян, Артему Магеру, Семену Шеховцову, Іванні Куницькій.
Дякуємо неймовірному автору проєкту Taste of Ukraine – Юліії Рабін.
До зустрічі на нових майстер-класах, що відкривають чудову та сучасну українську кухню!