21 січня у Києві оголосили результати національного відбору конкурсу шоколадної майстерності World Chocolate Masters (WCM). Боротися за звання найкращого шоколатьє у світі продовжить Антон Штипа — тепер від імені всієї України. Талановитий шеф-кондитер здивував журі незвичайними смаковими поєднаннями та гастрономічною філософією. Завдяки цьому він здобув блискучу перемогу на національному етапі й нині готується підкорювати весь світ. Антон представить країну на міжнародному фіналі WCM у Франції восени 2022 року.
World Chocolate Masters — всесвітній кондитерський конкурс, який присвячено розширенню меж шоколадного мистецтва. Цього разу змагається 21 країна. Захід проходить за підтримки бренду шоколаду для кондитерів Cacao Barry від компанії Barry Callebaut.
#TMRW: яким буде завтра для кондитерського мистецтва?
Україна вперше взяла в ньому участь. Відбірковий етап проходив у кулінарній студії Chef University компанії Best Way Foods, дистриб’ютора Barry Callebaut та інших виробників високоякісних інгредієнтів для Food Service і харчової промисловості в Україні. Тему конкурсу — #TMRW (Tomorrow — «завтра») — присвячено глобальній ролі шоколаду в гастрономічному майбутньому.
Всі учасники підтримували та вболівали одне за одного. У конкурсі WCM Ukraine змагалися 3 талановиті українські шоколатьє:
- Антон Штипа — шеф-кондитер Bassano, викладач Першої кулінарної академії України та переможець національного відбору WCM у трьох номінаціях — #DESIGN, #TASTE і #SNACK. Його шоколадні вироби вразили смаком, дизайном та задумом не лише колегію журі, а й глядачів.
- Олег Івженко — колишній шеф-кухар Fairmont Grand Hotel. Він посів друге місце і взяв номінацію приготування цукерок #BONBON. Перемогу принесла ідея розбавити класичний дует яблука та кориці новою ноткою — чорницею.
- Семен Постолов – шеф-кондитер Vanil Café, посів третє місце й переміг у концептуальній номінації #YOU. Робота шоколатьє з науковим ухилом нагадала про важливість турботи про планету.
Антон Штипа представить Україну на фіналі в Парижі
Переможцем національного відбору став Антон Штипа. Він зізнався, що для нього це одне з найбільших професійних досягнень.
«Я пишаюся тим, що представляю Україну. Найскладніше було чітко контролювати всі процеси, таймінг та техніку, які я раніше відпрацьовував на тренуваннях. Потім я поринув у глибину філософії завдань і думав про те, як найкраще передати кожну ідею смаку та дизайну. Я хочу створювати корисні десерти і не бачу потреби в надмірній кількості хімічних інгредієнтів», — розповідає Антон.
Біорізноманіття екосистем стало основним вектором в оформленні його витвору. Він переміг у трьох номінаціях:
- #DESIGN — дизайн шоколадної скульптури із застосуванням мінімум шести технік. Основою мали бути літери #TMRW. За цей етап було передбачено приз глядацьких симпатій, який також присудили Антону. У своїй роботі він акцентував на екологічній проблемі океанів та прикрасив дивовижний шоколадний кубок білим лотосом — символом творчого початку.
- #TASTE — тістечка з трьох текстур, з шоколадом Cacao Barry, фруктами та локальним інгредієнтом. Кондитера надихнула липа, тому що це дерево добре цвіте і росте навіть у тіні. В цій номінації Антон Штипа поєднав грушу з липовим желе та шоколадом.
- #SNACK – снеки з абсолютно натуральних інгредієнтів. Крім маку, фундука та шоколаду, Антон використав абрикос, бо це аромат його дитинства. Дерева росли в кожному дворі, їхніми плодами завжди можна було підкріпитися, тому такий смак чудово ілюструє вуличну їжу.
Кондитерів оцінювали:
- Голова комісії журі Євгенія Петренко — шеф-кондитер-шоколатьє і амбасадор Cacao Barry.
- Дмитро Колесников — шеф-кондитер Bakehouse Confectionery.
- Андрій Дубовик – знаний шоколатьє і міжнародний консультант.
- Дінара Касько – архітектурний шеф-кондитер та дизайнер форм виробів.
- Спеціально запрошений гість Філіп Маран – керівник Академій Шоколаду Barry Callebaut у Східній Європі, Близькому Сході та Африці.
«Для кожного учасника це чудова можливість показати себе, підняти кар’єру на новий рівень, а гастрономічні ідеї – на великі висоти. Те, що роблять наші шоколатьє, стає трендом кондитерської індустрії та надихає їхніх колег», — заявила Євгенія Петренко, голова журі національного відбіркового туру WCM в Україні, шеф-кондитер-шоколатьє та амбасадор Cacao Barry.
Спонсори WCM Ukraine:
Kenwood – провідний світовий бренд кухонних машин.
«Форвард» – ексклюзивний дистриб’ютор брендів Silikomart та Forest – професійного інвентарю для кондитерського виробництва.
METRO – вибір професіоналів, найбільш спеціалізований асортимент для клієнтів HoReCа.
Запис трансляції можна переглянути на офіційному YouTube-каналі WCM Ukraine